Bashir Abdi, Koen Naert en meer dan 800 teams lopen zaterdag DHL Ekiden

Belga
Belga

Op zaterdag 22 oktober vindt de 18de editie van de DHL Ekiden plaats, de grootste aflossingsmarathon van België. Meer dan 800 teams van zes lopers hebben zich ingeschreven voor de 42,195 km door het Park van Laken, met start en finish in het Koning Boudewijnstadion. Ook Europees recordhouder op de marathon Bashir Abdi en voormalig Europees marathonkampioen Koen Naert staan zaterdag met een team aan de start in Brussel.

Om 13u zal het startschot van de DHL Ekiden weerklinken in het Koning Boudewijnstadion. De eerste loper van elk team neemt 5 km voor zijn rekening en geeft daarna de ‘tasuki’ – het geknoopte aflossingslint dat volgens de Japanse traditie schuin over de schouder gedragen moet worden – door aan de tweede loper. De tweede en vierde loper van elk team moeten 10 km afleggen, de derde en vijfde loper 5 km. Het parcours is uitgetekend in het Park van Laken, in de schaduw van het Atomium, maar alle aflossingen vinden plaats op de piste van het Koning Boudewijnstadion. Daar zal ook de slotloper finishen en bejubeld worden door zijn teamgenoten na de resterende 7,195 km te hebben volbracht.

Een ekiden – ‘eki’ betekent ‘station’ in het Japans en ‘den’ betekent ‘aflossing’ – is altijd een spannende wedstrijd omdat het succes van de ploeg afhangt van elk van de zes lopers. Iedereen in het team heeft een belangrijke functie. Daarom ook dat de DHL Ekiden bij heel wat bedrijven populair is als teambuildingevent. Meer dan 800 teams, een stijging met meer dan 30% ten opzichte van vorig jaar, hebben zich ingeschreven. Naast vrienden- en bedrijventeams tekenen ook atletiekclubs massaal present op de DHL Ekiden. Dit jaar is Excelsior (RESC), de club van voormalig Europees marathonkampioen Koen Naert, de grote favoriet om de Belgische titel in de wacht te slepen.

Ook Bashir Abdi is van de partij op de DHL Ekiden. De Europese recordhouder op de marathon en winnaar van het brons op het WK en de Olympische Spelen zal meedoen met een team van Tous à Bord, waar de lopers een buggy duwen met mensen met een fysieke beperking. Veel deelnemende teams grijpen de DHL Ekiden aan om een goed doel onder de aandacht te brengen. Ook title partner DHL doet dit. Zo kon iedereen er bij de online inschrijving voor kiezen om een vrije bijdrage te schenken aan SOS Kinderdorpen.

“Wij zijn helemaal klaar voor zaterdag”, zegt Danny Van Himste, CEO van DHL Express BeLux. “We zijn ontzettend trots om voor de tweede keer hoofdsponsor te kunnen zijn. Het wordt ongetwijfeld weer een top teambuildingevent waar het welzijn van onze medewerkers, en die van alle deelnemers, centraal staat én we extra aandacht kunnen schenken aan de missie van SOS Kinderdorpen. Sportief, gezellig en met een duidelijk (goed) doel, dat is onze DHL Ekiden. ”

De inschrijvingen voor de aflossingsmarathon zijn afgesloten. Inschrijven voor de Kids Run kan wel nog en dit vanaf zaterdag 10u in de erehal van het Koning Boudewijnstadion. De Kids Run is er voor kinderen van 4 tot 12 jaar. Zij starten hun 1 km lange looptocht om 12u aan de poorten van het Koning Boudewijnstadion en finishen in het stadion.

Deel dit bericht

Save the date

19/10/2024