DHL Ekiden is zaterdag met meer dan 900 teams opnieuw grootste aflossingsmarathon van België

Golazo
Golazo

In en om het Koning Boudewijnstadion in Brussel geven zaterdag 939 teams van 6 lopers het beste van zichzelf in de 19de editie van de DHL Ekiden, een van de grootste aflossingsmarathons ter wereld. Bovendien geldt de DHL Ekiden als Belgisch kampioenschap. Dit jaar zet het VBO mee zijn schouders onder de loopwedstrijd. Een handvol topmanagers tekent present in de ‘VBO Speakers’ Corner’. Het onderstreept het belang van de Ekiden als grootste bedrijvensportevenement van het land.

Tijdens de DHL Ekiden leggen teamleden samen de mythische marathonafstand van 42,195 km af. De eerste, de derde en de vijfde loper nemen elk 5 km voor hun rekening, de tweede en de vierde loper 10 km en de slotloper legt de resterende 7,195 km af. De aflossingen gebeuren niet met een estafettestok maar met een ‘tasuki’, een aflossingslint dat volgens de Japanse traditie schuin over de schouder gedragen moet worden.

De start en finish van de DHL Ekiden liggen in het Koning Boudewijnstadion en ook alle aflossingen gebeuren daar. Het parcours slingert dwars door het Park van Laken, in de schaduw van het Atomium. Voorafgaand aan de aflossingsmarathon vindt er in en om het Koning Boudewijnstadion ook nog een Kids Run plaats. Kinderen van 4 tot 12 jaar kunnen zich uitleven op een parcours van 1 km. De start van de Kids Run wordt om 12u gegeven, om 13u weerklinkt het startsein voor de eerste lopers van de DHL Ekiden.

Wie zijn de topfavorieten?

939 teams hebben zich ingeschreven, ruim 100 meer dan bij de vorige editie. De topfavorieten moeten traditioneel bij de atletiekteams gezocht worden. Cercle Athlétique de Brabant Wallon (CABW) steekt er toch wel wat bovenuit, want zij kunnen onder andere Ismael Debjani en Michael Somers in stelling brengen. Debjani is Belgisch recordhouder op de 1500 meter en Somers liep vorige maand de olympische limiet op de marathon van Berlijn en won dit voorjaar voor het derde jaar op rij de Antwerp 10 Miles.

Iedereen kan met een ploegje van 6 deelnemen aan de DHL Ekiden. Niet enkel atletiekclubs, maar ook vriendengroepen, families, bedrijventeams, verenigingen, …. De sportieve uitdaging, samen plezier maken en teamspirit staan voorop. Een vereniging die elk jaar trouw op post is, is Tous à Bord. Deze organisatie zet zich in voor mensen met een fysieke beperking. Alle lopers van Tous à Bord, dat met drie teams zal aantreden op de DHL Ekiden, duwen zaterdag een buggy voort.

DHL ‘unified’ met Special Olympics

Title partner DHL Express zet dit jaar extra in op diversiteit. “Wij zijn helemaal klaar voor zaterdag”, zegt Danny Van Himste, CEO van DHL Express BeLux. “Dit jaar kijken we in het bijzonder uit naar onze unified runs, waar onze medewerkers de laatste etappe afleggen samen met een atleet van de Special Olympics. Maar daarnaast is de DHL Ekiden ook gewoon een top teambuildingevent waar het welzijn van onze medewerkers en die van alle deelnemers, centraal staat. Dat we dit jaar extra aandacht kunnen schenken aan diversiteit is de kers op de taart.”

VBO Speakers’ Corner

Ook het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zet dit jaar mee zijn schouders onder de DHL Ekiden. “Regelmatig bewegen en welzijn op het werk zijn belangrijker dan ooit. Dit evenement biedt een geweldige gelegenheid om die waarden in de kijker te zetten”, zegt Pieter Timmermans, CEO van het VBO. Voor en na de sportieve prestaties krijgen de deelnemers ook de kans om zich in de VBO Speakers’ Corner te laten inspireren door tal van boeiende sportieve sprekers. Onder andere Bart Steukers (CEO Agoria), Patrick Rottiers (Country Managing Partner EY), Astrid Verhoeven (marathonatlete en managing partner Project Mensch), Bart Buysse (CEO Fevia), Francesca Vanthielen (nieuwsanker Kanaal Z) en Danny Van Himste (CEO DHL Express BeLux) tekenen zaterdag present in de Speakers’ Corner van het VBO en binden hun loopschoenen aan.

Minister Gatz spreekt hoopvolle boodschap uit

Brussels minister Sven Gatz is verheugd met de nieuwe editie van de DHL Ekiden zaterdag en draagt een boodschap van hoop uit: “Op 21 oktober is Brussel gastheer van het Belgisch ekidenkampioenschap. Dit jaar zullen niet minder dan 900 teams van 6 lopers de koninginnenafstand afleggen. Sport heeft de deugd iedereen te kunnen samenbrengen rond fysieke inspanning, rond zichzelf te overtreffen. Het Brussels Hoofdstedelijk Gewest verwelkomt dit evenement zeker in complexe omstandigheden, maar gelooft meer dan ooit in samenleven. Zaterdag zullen we ‘samen sporten’ ervaren en, naar ik van harte hoop, stappen zetten op weg naar een morgen dat respectvol en niet extreem is.”

Veiligheid staat voorop

Om de veiligheid op het evenement zoveel mogelijk te garanderen, wordt – zoals momenteel overal op het openbaar domein – de waakzaamheid bij politie, security en stewards verhoogd. Bovendien worden op vraag van de ordediensten sporttassen en rugzakken gecontroleerd. De organisatie van de DHL Ekiden weet hoe belangrijk droge en warme kledij voor een loper is na de aankomst, maar vraagt alle deelnemers en supporters om het aantal spullen en zakken zoveel mogelijk te beperken voor een vlottere controle en rekening te houden met langere wachttijden aan de ingangen.

Deel dit bericht